Nieuw bij reuSeleuk

Eindelijk naar het museum: deze modetentoonstellingen zijn vanaf 5 juni te zien

Bron: Fashion United

Op 5 juni  zijn de musea weer open, en zijn veel langverwachte exposities eindelijk voor het publiek te zien. FashionUnited maakte alvast een verlanglijstje met modetentoonstellingen.

‘Mode uit het Rijksmuseum in huis’ in Ons’ Lieve Heer op Solder

Ons’ Lieve Heer op Solder opent de deuren voor modeliefhebbers met de tentoonstelling ‘Mode uit het Rijksmuseum in huis’. In de expositie wordt een bijzondere collectie negentiende-eeuwse kostuums uit het depot van het Rijksmuseum getoond: de japonnen, mantels en kinderkleren werden ooit naar de verborgen kerk Ons’ Lieve Heer op Solder gedragen door welgestelde vrouwen en kinderen. De kledingstukken zijn een unieke weergave van de smaak van negentiende-eeuwse kerkbezoekers.

Ook huist in het museum tijdelijk het stageatelier van Cruèl, het label van William Ampofo. Zowel de tentoonstelling als het stageatelier zijn tot en met 9 juli open voor publiek.

Eurovisie-outfits in het Textielmuseum en Kunstmuseum

Het Eurovisie Songfestival mag voor dit jaar dan voorbij zijn, het feest gaat nog even door in het Textielmuseum in Tilburg en het Kunstmuseum Den Haag. Daar worden tot en met respectievelijk 10 en 11 juli een aantal van de bijzondere podiumoutfits getoond die tijdens het Songfestival door de Nederlandse presentatoren en artiesten werden gedragen. In het Textielmuseum zijn onder meer het blauwe pak en de groene jurk van Edsilia Rombley te zien, gemaakt door Tess van Zalinge en Elzinga Studio, evenals de jurk van Maison the Faux voor Nikkie de Jager. In het Kunstmuseum staan onder meer de twee creaties van Claes Iversen voor Chantal Janzen, in blauw en zilver, en de paillettenjurken die David Laport maakte voor Rombley en De Jager.

‘Haute Bordure’ in het Fries Museum

De laatste jaren is er opvallend veel borduurwerk te zien in de mode: niet alleen maken ontwerpers als Viktor & Rolf en Karim Adduchi er gebruik van, ook is het borduren van kleding momenteel een populaire manier om eigen kledingstukken – sweaters, jeans – te versieren en te personaliseren. De tentoonstelling ‘Haute Bordure’ in het Fries Museum in Leeuwarden brengt vier eeuwen geborduurde kleding en accessoires samen, en biedt daarmee een overzicht van de rol van borduurwerk in de Nederlandse modegeschiedenis. De tentoonstelling is tot en met 18 juli 2021 te zien.

‘Voices of Fashion’ in het Centraal Museum

In het Centraal Museum in Utrecht opent de tentoonstelling ‘Voices of Fashion: Black Couture, Beauty & Styles’. In de multidisciplinaire tentoonstelling onderzoeken modeconservator Ninke Bloemberg en co-curator, modeactivist en Diversity Rules-oprichter Janice Deul de invloed van zwarte ontwerpers op de internationale mode, evenals de stereotyperingen die nog altijd rond zwarte mode, stijl en beauty bestaan.

De tentoonstelling laat verschillende stemmen uit de geschiedenis van black fashion aan het woord. Er is wordt werk getoond van ontwerpers en labels als Marga Weimans, Thebe Magugu en The New Originals, maar ook zijn er foto’s en films te zien. Architect Afaina de Jong ontwierp voor de tentoonstelling een indrukwekkende en sfeervolle scenografie. De tentoonstelling loopt tot en met 5 augustus 2021.

‘Youthquake’ in de Kunsthal

In samenwerking met Modemuseum Hasselt en Nederlands modehuis Maison the Faux presenteert de Kunsthal Rotterdam de multimediale tentoonstelling ‘Youthquake: Verlangen naar eeuwige jeugd’. Aan de hand van kleding, fotografie en video wordt duidelijk gemaakt in hoeverre mode en media in de ban zijn van jeugdigheid. Met corrigerend ondergoed en plastische chirurgie probeert men het lichaam heden ten dage kunstmatig jong te houden. Tegelijkertijd gaat de tentoonstelling over de geest van de jeugd in een ouder wordend lichaam: een bijzonder voorbeeld is het 99-jarige stijlicoon Iris Apfel, met wie de bezoeker in de tentoonstelling kennismaakt. De tentoonstelling loopt tot en met 22 augustus.

‘Royal Fashion Design’ in de Grote Kerk Breda

Stichting Grote Kerk Breda presenteert de tentoonstelling ‘Royal Fashion Design – Mattijs van Bergen’, een eerbetoon aan de magische en kunstzinnige designs van de Nederlandse modeontwerper. De tentoonstelling toont oude en nieuwe gerenommeerde ‘koninklijke’ ontwerpen, waarvan sommige gedragen zijn door koningin Máxima. Voor een serie nieuwe ontwerpen liet Van Bergen zich inspireren door de architectonische elementen en de praalgraven van de Grote Kerk Breda. De tentoonstelling is tot en met 29 augustus 2021 te bezoeken.

Op de leest van Jan Jansen’ in Museum Jan

Tot en met 29 augustus is ook de tentoonstelling ‘Op de leest van Jan Jansen – 60 jaar schoenen & Dutch Design’ te bewonderen in Museum Jan in Amstelveen. De expositie werd ontwikkeld ter gelegenheid van het zestigjarig jubileum van Jansen en loopt tegelijkertijd vooruit op de comeback van het schoenenlabel, die gepland staat voor 2022. De tentoonstelling zet het werk van de legendarische schoenenontwerper in de spotlights en toont parallellen met het werk van jongere generaties Nederlandse designers als Ronald van der Kemp en Lisa Konno.

‘Grow’ in Fashion for Good

In het museum van Fashion for Good in Amsterdam is tot oktober de eerste tentoonstelling te zien van het jaarproject ‘Grow’. Daarin staat de rol van innovatieve biomaterialen voor een duurzame toekomst van mode centraal. Wat zijn biomaterialen precies? Hoe kunnen ze worden gebruikt? Hoe duurzaam zijn ze, en wat maakt ze anders dan traditionele vezels? Met de tentoonstelling hoopt Fashion for Good op die vragen een antwoord te bieden. Naast materiële innovaties wordt ook werk getoond van ontwerpers en merken die al met de vezels aan de slag zijn gegaan. De volgende tentoonstelling in de serie zit al in de pijpleiding.

‘Mode op de Bon’ in Nationaal Monument Kamp Vught

Voor wie hem vorig jaar miste: de tentoonstelling ‘Mode op de Bon’, eerder te zien in het Verzetsmuseum in Amsterdam, reisde door naar het Nationaal Monument Kamp Vught. Daar is de tentoonstelling te zien tot 1 november. De tentoonstelling gaat in op het nieuwe modebeeld dat ontstond tijdens de Tweede Wereldoorlog, gekenmerkt door creativiteit, hergebruik en improvisatie. Zo zijn er jurken van meelzakken te zien en trouwjaponnen van parachutestof. Niet alleen de kleding uit de bezetting krijgt een plek in de tentoonstelling, ook het hergebruik van stoffen door hedendaagse ontwerpers komt aan bod.

Later dit jaar: Makersgeheimen, Long Live Fashion en Maison Amsterdam

Voor wie alvast vooruit wil plannen: dit najaar staan er nog zeker drie grote tentoonstellingen op de agenda. In het Textielmuseum worden de exposities ‘Makersgeheimen’ en ‘Long Live Fashion’ verwacht. De eerste opent al eind juni, de tweede in september. De Nieuwe Kerk en het Amsterdam Museum presenteren – eveneens in september – de modetentoonstelling ‘Maison Amsterdam’. Deze laat 250 jaar Amsterdamse modegeschiedenis zien.

MIJN CONTACT

Ontwikkelingen Atelier

Ja ja, er zijn weer mooie stappen gezet in mijn atelier!  Mijn naaitafels zijn klaar en zijn verrijdbaar. Dit is wel heel fijn, dan kan ik ze lekker aan de kant rollen als ik ze niet nodig heb. Mijn kastjes hangen waarin ik mijn administratie, patroontekenspullen in kan stoppen. En na lang zoekwerk heb ik een mooie werktafel gevonden, die ik zelf ga maken. Steigerpijpen besteld en betonplex. Die laat ik de volgende keer zien!

Kortom, het atelier nadert haar punt om te gaan starten. Tja, daar heb ik wel even over gewikt en gewogen. Ik wil heel graag starten met de naailessen, maar gelet op Corona en de weer aangescherpte maatregelen heb ik besloten deze start  in het nieuw jaar te laten plaatsvinden. Per 4 januari start de eerste les! En er zijn nog plekken vrij. Wil je meer weten of je aanmelden voor deze lessen klik dan hieronder op de knop.

Per januari 2021 starten de naailessen!
Dit zijn de dagen waarop ik naailes geef:

 • maandagavond van 20.00 tot 22.00
 • woensdagavond van 20.00 tot 22.00
 • woensdagochtend van 09.30 tot 11.30

Kosten:

 • 60,- per maand
 • Strippenkaart
  • 5 lessen € 87,50
  • 10 lessen € 175,-

Je kunt ook kiezen voor de workshop “Voor de beginnende naaister”.
Hiervan zijn de kosten € 180,- voor 10 lessen.

Ik werk samen met een stoffenleverancier, dus je kunt jouw stof en fournituren bij reuSeleuk bestellen. Via MIJN CONTACT formulier kan je alvast je aanmelden voor de lessen of om meer informatie vragen.

Meer weten over mijn andere nieuwe ontwikkelingen, lees gerust verder:

Een kijkje in je gaderobekast… 

Restyle je eigen kleding…

Stijltips

Kleuradvies met herfstkleuren…

Overzicht modetentoonstellingen-reuseleuk

13 juni, De dag van de naaimachine

Alle naaimachines van Nederland (en de rest van de wereld) worden in het zonnetje gezet, want geef toe, zonder naaimachines had de wereld er heel anders uitgezien!

Naaimachines van alle tijden
Over de geschiedenis van de naaimachine is al veel geschreven. Prachtige foto’s illustreren de eerste naaimachines. Tot 1700 werd al het naaiwerk nog met de hand gedaan en dat was niet niets. Van prehistorische berevellen tot laagje-over-laagje kleding in de Middeleeuwen en de overdadig versierde kleding in de Renaissance. Ieder tijdperk had zijn eigen ‘mode’ die vaak werd bepaald door de aanwezigheid en verkrijgbaarheid van materialen en de kunde van de naaister. De mens was namelijk degene die het naaien tot kunst heeft verweven. Pas toen de naaimachine werd uitgevonden, in de vorige eeuw, werd het hele (industriële) proces een stuk gemakkelijker, minder tijdrovend en ook voor de particulier bereikbaar.

Naaien als bezigheidstherapie of passie
Maar wat super modern was, werd al gauw oubollig (en gelukkig ook weer supermodern). Toen de gemiddelde huisvrouw nog een fulltime huisvrouw was, was het vrij normaal dat zij achter de naaimachine zat.  Om kleding te verstellen, huishoudtextiel te verfraaien met kantjes en randjes en de meeste vrouwen vonden het ook erg leuk om voor de kinderen of zichzelf kleding te naaien.
Maar de emancipatie kwam op gang en al gauw had de vrouw helemaal geen tijd meer om te naaien. Alleen de vrouwen die in de mode werkzaam waren of een carrière via de Modevakschool of de Kunstacademie maakten. Vrouwelijke ontwerpsters waren er nauwelijks want de weg naar de top was hard en vooral heel mannelijk. Coco Chanel is natuurlijk een fraai voorbeeld van een vrouw die een eigen mode-imperium wist op te bouwen.

Super modern of oubollig?
Naaien als hobby raakte een beetje op de achtergrond. Vrouwen hadden het druk met carrière en het was ook niet meer vanzelfsprekend dat de moeders de eerste jaren met kleine kinderen thuis bleven. Een onderbreking van een carrière op de arbeidsmarkt kon behoorlijk negatief uitpakken en dus was het alleen oma die misschien nog kinderkleertjes naaide.

De motivatie om eigen kleding te naaien was er bovendien financieel ook niet. Een naaipatroon en een lap stof, de benodigde ritsen, knopen of voering, alles bij elkaar kost het vaak meer dan de kleding die in de winkels hangen en  afkomstig zijn uit (Derde wereld-)landen met massa-productie.

Met als grote uitzondering: Haute couture.  Mocht je écht iets bijzonders willen, op maat gemaakt of van kwalitatief hoogniveau, dan is de Haute couture natuurlijk een heel ander verhaal.

De laatste decennia is naaien echter weer super hip geworden. Hiervoor zijn meerdere redenen te noemen:

 • Naaimagazines spelen uitstekend in op de mode, met prachtige patronen lopen zij, samen met de naaipatronen-producenten,  steeds vaker voorop qua trends en ideeën. Sla een Burda, Knip of La Maison Victor open en je krijgt al gauw zin om te gaan naaien.
 • Massaproductie staat veel mensen tegen. Niet alleen vanwege maatschappelijke redenen (uitbuiting van Derde Wereldlanden) maar ook vanwege de kwaliteit die vaak echt abominabel is. De stoffen zijn vaak erg goedkoop en de andere gebruikte materialen ook. De maten kloppen nauwelijks en de productie is voor de grote massa: verwacht dus geen mooie afwerking of een individualistisch tintje aan de kleding.
 • Een eigen gemaakte kledingstuk is persoonlijk en uniek.  Wil je er anders uitzien dan je collega’s of buurmeisje/vrouw, dan is het maken van eigen kleding een must. Wil je uberhaupt niet mee doen aan mode-trends, dan wordt winkelen al gauw lastig.
 • Op-maat-gemaakt heeft zo zijn voordelen, vooral als je afwijkende maten hebt of gewoon graag goedpassende kleding hebt. Zelf kleding maken geeft je alle mogelijkheden om een keldingstuk perfect aan te passen aan jouw eigen lichaam of die van een ander. Het aanpassen van naaipatronen is tegenwoordig ook niet moeilijk en er zijn vele basispatronen verkijgbaar met duidelijke instructies.
 • En toen was er ineens Cosplay, L.A.R.P. (Live Action Role Playing) en Elfia Fantasy Fairs. Dit zijn festivals, evenementen en conventies waar de jeugd (maar ook ouderen) zich bevinden in een andere wereld, met zelfgemaakte kostuums. Ode aan de creatieve jeugd! Bruidsjurken worden gekocht in Kringloopwinkels, door een bad met zwarte verf gehaald en omgetoverd tot ware Gothic-outfits. Of Animé stripfiguren worden tot in detail nagemaakt voor Cosplay conventies. En tijdens fairs, evenementen, festivals en openlucht-theaters spelen LARP gezelschappen  in Middeleeuwse kostuums historische gebeurtenissen na (voorbeeld: de Slag om Bourtange).  Of toveren reenactors zichzelf om als bizarre wezens tijdens Magische Shamhain of Horror Fiction. Dankzij de naaimachine als hardwerkende basis-element!
 • De Coronacrisis heeft ons ook wakker geschud. Waarom op mondkapjes wachten uit China als je zelf een naaimachine op zolder hebt staan en mondkapjes zelf kan maken?  Half Nederland stoffte de naaimachine af en ging aan de slag. De mondkapjes zijn inmiddels op iedere hoek van de straat verkrijgbaar, maar geef toe, een zelfgemaakte blijft toch een stuk leuker (en duurzamer!) dan zo’n witte disposabel.
 • Duurzaamheid is de toekomst!  Niets geen weggooi-kleding meer kopen, maar laten we allemaal wat zuiniger omgaan met onze grondstoffen. Zelf kleding maken is duurzamer en ook qua psychologie: als je ervaart hoeveel tijd en kunde  er in het maken van kleding gaat zitten, dan besef je je dat kleding meer gewaardeerd zou moeten worden dan we nu doen.
 • Last but not least:  we komen er gelukkig steeds meer achter dat het heel ontspannen is om creatief bezig te zijn. Van oudsher waren vrouwen al aan het breien, haken, spinnen, quilten, borduren en naaien. Alleen of in groepsverband. Maar oh wat heerlijk om even nergens anders aan te denken, je te focussen op de volgende steek en langzaam iets moois te creeëren. Daar kan geen film, geen boek en een video-game tegenop. “Slow-sewing” is een nieuwe trend die gaat om ‘mindfull’ bezig te zijn. Geen haastwerk, geen stress maar vooral plezier in ontspannen bezig zijn! En dat past goed in deze tijd want we ‘moeten’ meer dan we daadwerkelijk kunnen.

De naaimachine is weer helemaal in. Niet alleen vanwege de mondkapjes maar vooral vanwege een veranderende cultuur. Globalisering heeft zijn grenzen. Kleding zelf maken en hierdoor de naaimachinewinkel, de stoffenwinkel en de naaipatronenwinkel supporten (lokaal, regionaal of nationaal)  is beter dan meedoen aan uitbuiting van de lage lonen landen. Een kledingstuk in een atelier om de hoek kopen, stimuleert de plaatselijke economie en support de jeugd die stageplekken of banen zoekt in de textiel- en modebranche.

Bron: Sewingchanelstyle.com

Mocht je nu meer willen weten over zelf een kledingstuk maken, bel of mij dan. Dit kan via een klik op de contact knop. Wie weet tot horens! MIJN CONTACT

Ontwikkelingen Atelier

Ja ja, er zijn weer mooie stappen gezet in mijn atelier!  Mijn naaitafels zijn klaar en zijn verrijdbaar. Dit is wel heel fijn, dan kan ik ze lekker aan de kant rollen als ik ze niet nodig heb. Mijn kastjes hangen waarin ik mijn administratie, patroontekenspullen in kan stoppen. En na lang zoekwerk heb ik een mooie werktafel gevonden, die ik zelf ga maken. Steigerpijpen besteld en betonplex. Die laat ik de volgende keer zien!

Kortom, het atelier nadert haar punt om te gaan starten. Tja, daar heb ik wel even over gewikt en gewogen. Ik wil heel graag starten met de naailessen, maar gelet op Corona en de weer aangescherpte maatregelen heb ik besloten deze start  in het nieuw jaar te laten plaatsvinden. Per 4 januari start de eerste les! En er zijn nog plekken vrij. Wil je meer weten of je aanmelden voor deze lessen klik dan hieronder op de knop.

Per januari 2021 starten de naailessen!
Dit zijn de dagen waarop ik naailes geef:

 • maandagavond van 20.00 tot 22.00
 • woensdagavond van 20.00 tot 22.00
 • woensdagochtend van 09.30 tot 11.30

Kosten:

 • 60,- per maand
 • Strippenkaart
  • 5 lessen € 87,50
  • 10 lessen € 175,-

Je kunt ook kiezen voor de workshop “Voor de beginnende naaister”.
Hiervan zijn de kosten € 180,- voor 10 lessen.

Ik werk samen met een stoffenleverancier, dus je kunt jouw stof en fournituren bij reuSeleuk bestellen. Via MIJN CONTACT formulier kan je alvast je aanmelden voor de lessen of om meer informatie vragen.

Meer weten over mijn andere nieuwe ontwikkelingen, lees gerust verder:

Een kijkje in je gaderobekast… 

Restyle je eigen kleding…

Stijltips

Kleuradvies met herfstkleuren…

reuseleuk-naaimachine-naailes-brother-Rotterdam
© Copyright reuSeleuk - Website build by - De Digitale KlusjesMan - ddkm.nl | Rotterdam