Nieuw bij reuSeleuk

Welk model rok ga ik dragen?

Als we kijken naar de:
– Rechte rok;
Wel dragen:
Als je wat kleiner oogt, dan is een rechte rok mooi. Zorgt voor een verlengend effect. En nog meer verlenging krijg je als je ook je bovenkleding in dezelfde kleur als je rok doet. Dit geldt ook wanneer je benen een stuk korter zijn dan je bovendeel.

Ook bij zware heupen zorgt de rechte rok optisch voor een mooie rechte lijn. Neem in dit geval geen zakken op de rok en kies niet voor een dikke stof. Dit laatste benadrukt juist de zware heup.

Niet dragen:
Als je lang en slank bent, dan accentueert een rechte rok nog meer je lengte. Een kokerrok daarentegen kan wel goed, doordat deze rok bovenaan volume heeft en hierdoor mooie rondingen geeft.

–  Gerende rok;
Wel dragen:
Wanneer je juist lang en slank bent! Doordat de gerende (iets uitlopend naar de onderkant) rok  juist door deze wijdte  jouw lengte doorbreekt.

Ook wanneer je wat zwaarder op de heupen en lichaam bent, dan kleedt een lichte gerende rok mooi af. In dit geval is het vaak ook mooier om de lengte van de rok iets onder de knie te hebben, tenzij je bijvoorbeeld korte benen hebt en een lang bovenlijf, dan is de lengte van de rok boven of op de knie aan te raden.

Hoe wijder de rok is, denk aan een 6 of 8-baans rok, plooi of cirkelrok, hoe meer dit accentueert op je lichaam. Kijk dus goed naar jouw vormen.; waar (heupen, borsten, schouders, onderbenen) is het recht, smal of breed. Overigens zorgen de lijnen in de banenrok wel weer voor lengte. En in een cirkelrok kan je buik dunner laat lijken.

– Plissérok;
Deze rokken zie je nu best veel in de mode. Ik vind ze mooi,  maar het ligt er wel aan hoe je het draagt. De rok kan ook  gauw een wat tuttige uitstraling geven.

Ik adviseer deze rok niet zo snel te dragen wanneer je zwaar bent in de onderkant. De plooien kunnen al wat dikte afgeven en krijgen door de vele plooien al heel wat aandacht.  Dus als je dit liever niet hebt, dan zou ik het niet dragen. Overigens hangt het er wel van af welke stof voor deze rok is gebruikt, want een dunne soepele stof met scherpe plooien erin, kunnen ook weer voor lengte zorgen, dus juist slanker lijken.

Let ops:
Het is handig te onthouden dat hoe volslanker je of het lichaamsdeel bent, hoe vloeiender het silhouet moet zijn. En dat is wat ik ook bedoel met de plissérok.
Maar ook zakken op de heup van de rok, aangerimpelde stroken op de rok zorgen voor de verbreding, dus draag dit bijvoorkeur niet als je zelf als wat zwaarder bent. En als laatste de verlaagde en de verhoogde taille bij een rok. Draag je de rok hoog in de taille, dan zorgt dit voor een verlenging van het onderlijf. Draag je de rok juist lager dan de “normale” taille, dan zorgt dit voor een verlengend accent van het bovenlijf.

Nou, dan heb ik volgens mij weer een hoop verteld. En dan heb ik nog niet eens alle rokmodellen besproken, maar wel de meest gangbare rokken. Ik hoop dat ik je heb kunnen meegeven dat het altijd belangrijk is om naar de lijnen in het kledingstuk te kijken. Wat ik eerder in het jaar heb verteld dat horizontale lijnen zorgen voor verbreding, zijn de verticale lijnen voor verlenging. Soort stof en motief erop bepaalt ook wat het effect hiervan is op je lijf en uitstraling en natuurlijk de extra’s op een rok zoals zakken, plooien, strikken op de taille.

Heb je na dit lezen nog vragen, mag je die vraag altijd per mail stellen. Wil je het liever er uitgebreider over hebben, bel me dan eens voor een afspraak.

4 juni 2021

Stijltip 2

Vorige keer heb ik het gehad over de horizontale- en verticale lijnen en welk effect dit heeft op je lichaam. Dit keer ook weer over de lijnen, maar dan de lijnen die naar elkaar toelopen of juist uiteen wijken.

Naar elkaar toelopende lijnen versmallen!
Dit kun je het beste toepassen in jouw kleding wanneer  je bepaalde delen smaller wilt laten lijken, bijvoorbeeld bij brede schouders, korte brede hals, brede heupen.
Let dan op:

  • de soort kraag, denk aan een grote bredere kraag, wijdere rolkraag en geen aansluitende rolkraag of col,
  • diepe halslijn of een smalle diepe V-hals. Geen boothals, die zorgt juist voor de accentuering van de brede schouders,
  • Raglanmouw of vleermuismouw dragen. Geen pofmouw of kapmouw. Die zorgen ook voor de verbreding.

Lijnen die uiteen wijken!
Dit kun je het beste toepassen in kleding wanneer je bepaalde delen juist breder wil laten lijken, bijvoorbeeld bij smalle schouders en lang gelaat.
Let dan op:

  • de soort kraag, denk dan aan een brede kraag, maar geen grote kraag, aansluitende rolkraag,
  • uitsnijding kort bij de hals, brede en ondiepe wijde hals, spaghettibandjes
  • Mouwinzet op de schouder (zie je veelal in kleding), wel een pof-of kapmouw, geen losse en brede trui of blouse zonder mouw.

26 februari 2021

Stijl

Op de foto zie je zes verschillende figuurtypes. Bekijk jezelf eens goed in de spiegel en vergelijk vervolgens tot welk type je het meest behoort. Of vraag een vriendin jouw lichaam op een groot stuk papier om te trekken. Waar het met name om gaat, is dat je kijkt hoe jouw schouders zich verhouden tot je taille en heupen. De types Y, H en X zijn vrij rechte types. Type Y heeft bijvoorbeeld iets bredere schouders t.o.v. de heupen, bij de X en H is dit redelijk gelijk. En bij de H zie je dat dit type weinig taille heeft.
De A, 8 en de O hebben meer ronde vormen, waarbij er meer verschillen zitten tussen de schouders, heupen en taille.

Het is handig als je weet hoe jouw vormen en verhoudingen zijn, omdat je hierop gericht je kleding kunt kopen. Stel je hebt wat bredere heupen, dan is het aan te raden geen kokerrok te dragen of een broek met smalle pijpen. Optisch is het beter een rok te nemen die recht naar beneden loopt of zelfs iets gerend (=wijd uitlopend) loopt.

Twee basisregels zijn:
1. Verticale lijnen verlengen, versmallen en maken slank.
2. Horizontale lijnen verkorten, verbreden en kunnen dik maken.

Deze lijnen kun je terugzien in bijvoorbeeld strepen op je stof. Je ziet nu nog steeds veel truitjes met horizontale strepen. Weet dus wat het optische effect hiervan kan zijn. Horizontale- of verticale lijnen hoef je niet persé letterlijk op te vatten. Het gaat namelijk ook om de lijnen die je ziet met het kledingstuk. Denk aan een bandplooibroek. De plooien in de broek zorgen voor een horizontale lijn op de heup/taille en kunnen optisch dus verbreden. Of denk aan een knopenrij van een overhemdjurk. Die knopenrij geeft optisch een verticale lijn en dus een verlenging of verslanking.

1. Verticale lijnen; draag deze lijnen op delen die je wilt verlengen.
Wanneer?
Als je jezelf te klein vindt of te breed.
Hoe?
Eén kleur dragen. Dit noem je ook wel ton-sur-ton. Een knopenrij in jasje, vest, blouse, jurk, een rits, het dragen van een vest die openstaat, V-hals,  rechte of licht gerende rok, ook je panty, schoenen en rok/jurk in dezelfde kleur.

2. Horizontale lijnen; draag deze op die delen die je wil verbreden.
Wanneer?
Als je jezelf te groot vindt, te smal, te lang bovenlichaam, te tenger, te lange armen en benen.
Hoe?
Een ceintuur dragen, horizontale strepen, boven- en onderkleding in een andere kleur, je panty en schoenen in andere kleur, zakjes op blouse of op broek rond heuphoogte, een sjaal éénmaal rond hals gedraaid

Draag nooit horizontale lijnen op het breedste deel van je heupen, zitvlak, kuiten.

De volgende keer heb ik het erover wat je kunt doen als je je bovenlijf kort of lang vindt en welke optische effecten er zijn.

Succes met deze tips!

En wil je meer weten of een stijladvies doen, bel me dan voor de mogelijkheden of klik op de contactknop.

10 november 2020

Rokken-Rokmodellen-Marjolein Reus, reuseleuk.nl, Kleding, kleur, stijl, mode, fashion, naailessen, cursus, kleuradvies,
© Copyright reuSeleuk - Website build by - De Digitale KlusjesMan - ddkm.nl | Rotterdam