Rokken-Rokmodellen-Marjolein Reus, reuseleuk.nl, Kleding, kleur, stijl, mode, fashion, naailessen, cursus, kleuradvies,

Welk model rok ga ik dragen?

Als we kijken naar de:
– Rechte rok;
Wel dragen:
Als je wat kleiner oogt, dan is een rechte rok mooi. Zorgt voor een verlengend effect. En nog meer verlenging krijg je als je ook je bovenkleding in dezelfde kleur als je rok doet. Dit geldt ook wanneer je benen een stuk korter zijn dan je bovendeel.

Ook bij zware heupen zorgt de rechte rok optisch voor een mooie rechte lijn. Neem in dit geval geen zakken op de rok en kies niet voor een dikke stof. Dit laatste benadrukt juist de zware heup.

Niet dragen:
Als je lang en slank bent, dan accentueert een rechte rok nog meer je lengte. Een kokerrok daarentegen kan wel goed, doordat deze rok bovenaan volume heeft en hierdoor mooie rondingen geeft.

–  Gerende rok;
Wel dragen:
Wanneer je juist lang en slank bent! Doordat de gerende (iets uitlopend naar de onderkant) rok  juist door deze wijdte  jouw lengte doorbreekt.

Ook wanneer je wat zwaarder op de heupen en lichaam bent, dan kleedt een lichte gerende rok mooi af. In dit geval is het vaak ook mooier om de lengte van de rok iets onder de knie te hebben, tenzij je bijvoorbeeld korte benen hebt en een lang bovenlijf, dan is de lengte van de rok boven of op de knie aan te raden.

Hoe wijder de rok is, denk aan een 6 of 8-baans rok, plooi of cirkelrok, hoe meer dit accentueert op je lichaam. Kijk dus goed naar jouw vormen.; waar (heupen, borsten, schouders, onderbenen) is het recht, smal of breed. Overigens zorgen de lijnen in de banenrok wel weer voor lengte. En in een cirkelrok kan je buik dunner laat lijken.

– Plissérok;
Deze rokken zie je nu best veel in de mode. Ik vind ze mooi,  maar het ligt er wel aan hoe je het draagt. De rok kan ook  gauw een wat tuttige uitstraling geven.

Ik adviseer deze rok niet zo snel te dragen wanneer je zwaar bent in de onderkant. De plooien kunnen al wat dikte afgeven en krijgen door de vele plooien al heel wat aandacht.  Dus als je dit liever niet hebt, dan zou ik het niet dragen. Overigens hangt het er wel van af welke stof voor deze rok is gebruikt, want een dunne soepele stof met scherpe plooien erin, kunnen ook weer voor lengte zorgen, dus juist slanker lijken.

Let ops:
Het is handig te onthouden dat hoe volslanker je of het lichaamsdeel bent, hoe vloeiender het silhouet moet zijn. En dat is wat ik ook bedoel met de plissérok.
Maar ook zakken op de heup van de rok, aangerimpelde stroken op de rok zorgen voor de verbreding, dus draag dit bijvoorkeur niet als je zelf als wat zwaarder bent. En als laatste de verlaagde en de verhoogde taille bij een rok. Draag je de rok hoog in de taille, dan zorgt dit voor een verlenging van het onderlijf. Draag je de rok juist lager dan de “normale” taille, dan zorgt dit voor een verlengend accent van het bovenlijf.

Nou, dan heb ik volgens mij weer een hoop verteld. En dan heb ik nog niet eens alle rokmodellen besproken, maar wel de meest gangbare rokken. Ik hoop dat ik je heb kunnen meegeven dat het altijd belangrijk is om naar de lijnen in het kledingstuk te kijken. Wat ik eerder in het jaar heb verteld dat horizontale lijnen zorgen voor verbreding, zijn de verticale lijnen voor verlenging. Soort stof en motief erop bepaalt ook wat het effect hiervan is op je lijf en uitstraling en natuurlijk de extra’s op een rok zoals zakken, plooien, strikken op de taille.

Heb je na dit lezen nog vragen, mag je die vraag altijd per mail stellen. Wil je het liever er uitgebreider over hebben, bel me dan eens voor een afspraak.

4 juni 2021